Behouden van sportmedewerkers

Werken in de sport is een droom voor veel sportprofessionals. Na het volgen van een sportopleiding zijn er voor starters en Young professionals veel mogelijkheden bijvoorbeeld:

  • als fitnessinstructeur of personal trainer,
  • als vakdocent lichamelijke opvoeding,
  • als buurtsportcoach of combinatiefunctionaris,
  • als zwemdocent,
  • als pedagogisch medewerker sport,
  • als sportevent manager,
  • als verkoper in een sportwinkel

Maar hoe komen deze sportievelingen en sportfanaten aan een volledige baan? En hoe kunnen werkgevers hun medewerkers behouden voor hun organisatie?

Het afgelopen jaar heb ik met veel sportwerkgevers (onderwijs, sportservicebureaus, kinderopvang, fitnesscentra en fitnessstudio`s, gemeenten, sportbedrijven etc.) gesproken met openstaande sportvacatures.

Wat mij opvalt is dat veel organisaties, sportprofessionals werven met dezelfde vaardigheden, competenties en kennisgebieden. Niets mis mee natuurlijk! Wel verneem ik van werkgevers dat er veel sportvacatures moeilijk zijn in te vullen.  De openstaande sportvacatures zijn vaak parttime en op dezelfde tijden. Is dit wel effectief? Een gemiste kans? Durf het als sportwerkgever anders te doen!

Maak het werkrooster passend voor de werknemer

Jonge afgestudeerden, starters en Young professionals van een Sportkunde, ALO, Cios, of Sport en Bewegen opleiding, willen uren maken en geld verdienen om hun vaste lasten te kunnen betalen. Dit is lastig bij 1 parttime baan en de werknemer is genoodzaakt om ergens anders te gaan werken om rond te kunnen komen. U raadt het al? Het jobhoppen is begonnen? En de continuïteit van behoud van uw personeel staat op het spel.

Voor veel sportwerkgevers en branches is het bieden van een volledige baan helaas niet mogelijk. Maar het is wel mogelijk om eens te vragen naar de privé-werk situatie van de werknemer. Uit deze gesprekken kun je voor hem of haar “op maat” een flexibele sportbaan creëren, die past bij de werk-privé balans. Ik weet zeker dat uw medewerkers hier blij van worden dat er wordt meegedacht.

 

Pas het werkrooster aan, wees flexibel, geef duidelijkheid en openheid aan andere collega`s

 

Zie de andere werkgever niet als concurrent

Ik geloof dat samenwerking van werkgevers uit andere branches kan leiden tot “meer uren” voor werknemers in de sport, onderwijs, zwembranche, kinderopvang, sportvereniging en fitnesscentra. Zie die andere werkgever niet als “kapers op de kust”, maar zoek toenadering om elkaar te versterken. Wij kunnen bij SportUnie ondersteunen, omdat bij ons sportwerkgevers en werkzoekenden bij elkaar komen en elkaar vinden!

Kan uw organisatie uren creëren voor sportieve werknemers van 8:30-12:30 uur of 13:00-18:00 uur?

Geef dit duidelijk aan bij het plaatsen van je sportvacature  op SportUnie.nl, dan kunnen wij werkzoekenden en werkgevers bij elkaar laten aansluiten met het streven naar behoud van personeel en met een volledige werkweek voor de sportprofessional!

Sportieve groet,

Allard Ganzevles

 

Allard.Ganzevles@sportunie.nl

0641509543