Blije docenten, blije leerlingen!

De leukste scholen van Nederland!

waar de school, docenten en de leerlingen blij van worden.

 

Vorige week schreef Eva Naaijkens, voormalig directeur van een SBO basisschool in Amersfoort, een treffend artikel in het AD.

Ze schreef dat het onderwijs op basisscholen geen garantie meer is voor goed leren lezen, schrijven en rekenen. Verder liet ik de zin “dat de werkdruk zo enorm is dat de leraar verzuipt” op mij inwerken. De “leraar moet centraal komen te staan” en “we moeten weer gewoon les gaan geven”.

Als oud-docent lichamelijke opvoeding kon ik mij heel goed vinden in haar verhaal. Rond 2005 was “de leerling centraal” een term die in het onderwijs veelvuldig in de mond werd genomen. In het onderwijs draait het immers altijd om de leerling, waarbij betrokken docenten en leerkrachten vanuit passie, bevlogenheid en idealisme alles instaat stellen om het optimale uit de leerling te halen. De leerling staat altijd centraal!  Leerlingen worden daar blij van! Niets bijzonders toch?

Maar wordt de passievolle, bevlogen, betrokken docent eigenlijk wel gewaardeerd? En waar halen docenten en leerkrachten eigenlijk voldoening uit? Of anders gezegd: waar worden docenten en groepsleerkrachten blij van?

Docentraal

Goede lessen en slechte lessen moeten gezien worden! De groei van een docent moet herkend en gewaardeerd worden. Daar worden docenten beter van en heel erg blij, kan ik u vertellen.

Docenten worden echt niet blij van veel administratie, uren lang praten met zorgteams en vergaderingen over alles en niets.

Zet die docent gewoon centraal. Ga als schooldirecteur, teamleider, coördinator, HR, P&O aan het begin van het jaar in gesprek met de docent en concretiseer 3 doelen waarop positief gecoacht gaat worden.

  1. Persoonlijk doel
  2. Team doel
  3. Organisatie doel

Beoordeel het proces, constateer, corrigeer, controleer en complimenteer de docent.  Soms met een schouderklop, een dinerbon, een bonusje ( dat kan er zeker vanaf, omdat ook dure uitzendbureaus betaald kunnen worden) en geloof mij:

Daar komt de lach van het onderwijspersoneel weer van terug!

Want blije docenten, blije kinderen!

Allard Ganzevles

SportUnie